Wat is chlamydia?

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare infectie (soi), veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia is erg besmettelijk en de overdracht gebeurtdoor seksueel contact. De bacterie zit in het slijmvlies van de vagina, penis of anus van iemand die ermee besmet is. Orale seks houdt eveneens risico in. Zodra er contact is tussen mond en geslachtsdelen kan iemand chlamydia overdragen of krijgen.

De aandoening komt vaak voor bij jonge vrouwen, maar ook mannen kunnen besmet worden met chlamydia. Mannen die seks hebben met mannen (M2M) vormen een bijzondere risicogroep. Je kan besmet zijn zonder klachten te hebben en zo anderen besmetten. De beste manier om je tegen chlamydia te beschermen is door een condoom te dragen tijdens het vrijen, zowel bij orale als bij seks met penetratie

De bacterie veroorzaakt bij de vrouw infecties aan de baarmoedermond en soms zelfs vruchtbaarheidsproblemen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij de man kan de besmetting leiden tot een ontsteking van de bijbal of de prostaat. De aandoening verdwijnt niet vanzelf. U moet zich dus in elk geval laten behandelen.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Het verraderlijke aan deze infectie is dat de meeste vrouwen en mannen die besmet zijn, helemaal geen klachten hebben. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze gemiddeld twee weken na de besmetting. Maar chlamydia kan zelfs maanden tot jaren geen symptomen geven.

Mogelijke symptomen bij vrouwen zijn:

- Branderig gevoel bij het plassen;

- Vaginale afscheiding;

- Pijn in de onderbuik;

- Tussentijds bloedverlies;

- Bloedverlies of pijn tijdens het vrijen.

Ook bij mannen zijn er geen klachten in de helft van de gevallen. 

Als er dan toch symptomen zijn, gaat het meestal om:

- Doorschijnende tot witachtige afscheiding uit de penis (druiper);

- Branderig gevoel tijdens het plassen;

- Ongemakkelijk gevoel tijdens de zaadlozing.

De klachten zijn dezelfde bij vrouwen en mannen als u besmet wordt na anaal seksueel contact:

- Anale slijmafscheiding;

- Anaal bloedverlies;

- Pijnlijke ontlasting.